Reklama
 
Blog | Martina Břeňová

Království za vodu

 „Tady, kde po staletí roste nejlepší žatecký chmel, kde po tisíciletí pramení z hlubin průzračná křivoklátská voda,…….jen tady se vaří Krušovice. …“ uzavírá dychtivý hlas v televizní reklamě. Chybí už jen dodat: „průzračná křivoklátská voda, kterou sajeme sousedům z nedaleké obce z útrob jejich studní, z potůčků, které pozvolna vysychají….“

Značná část planety se potýká s nedostatkem pitné vody a lidé v mnoha zemích umírají na infekce a nemoci způsobené alarmující absencí vodních zdrojů. Tato realita je obecně známá. Jen je pro mnoho lidí u nás stále ještě příliš daleko za humny na to, aby dostatek vody brali naprosto vážně a tento luxus s pokorou respektovali. Uvědomujeme si, když splachujeme záchod pitnou vodou, že stejné množství vody vystačí rodině v Afghánistánu na celý den?

V naší vsi jsme byli odjakživa závislí na vodě ze studní. Pamatuji si, že jsme se o jednu studnu dělili se sousedy a protože měli zvířata, my museli zatraceně šetřit, aby voda vystačila pro oba domy. Svoje dětství mám spojené s tím, že jsme se v jedné vodě ve vaně vykoupaly všechny děti, pak máma a nakonec přišla řada na tátu. Jinak to nešlo. Už pár let je v Lužné zaveden obecní vodovod, který je však závislý na stejných spodních vodách. Je to určitě příjemná změna a relativně větší jistota. Přesto někteří lidé studny stále využívají. Není nad vlastní vodu přímo ze země. Jenže voda se začíná ztrácet, Lidem ze studní, potoky v okolí vysychají….. Lidé si začínají všímat. Lidé se začínají ozývat. Lidé se začínají bát. Je třeba najít žábu na prameni.

Tou žábou je nedaleký krušovický pivovar.  Tento královský podnik zakoupila mezinárodní společnost Heineken a ohlásila velkolepé plány na množství vyrobeného piva, údajně až miliony hektolitrů ročně. To se neobejde bez nadstandardního odběru vody a tak pivovar vykoupil od spekulantů pozemky kolem Lužné, kde buduje a rozšiřuje  vrty a dvacet čtyři hodin denně saje podzemní vody naší obce. V současné době probíhají tzv. zkušební vrty, kdy z obou děr vedou celé týdny proudy vody nezabezpečenou hadicí do potoka. Po těchto zkušebních vrtech začnou odběry vody ve velkém. Když jsem nad tou vyvěrající vodou stála, přemýšlela jsem, jestli se ještě za pár let vykoupu v místním rybníku. Ještě ten den jsem se setkala s obyvatelkou polosamoty v blízkosti vrtů. Těch několik domků už ztratilo vodu úplně. Přijeli vodohospodáři, aby našli prázdnou studnu. Následně obyvatelům samoty začal pivovar dovážet vodu v cisternách. Bez písemného potvrzení. Pouze s tichým nepřímým přiznáním, že za nevratnou ztrátou vody stojí její velkoodběr iniciovaný Krušovicemi. Jsou zkoušky jen formalitou danou zákonem? Bude někdo respektovat, když jejich výsledek bude negativní? Neměly by obce, v jejichž katastru vodní zdroje leží a které jsou na této vodě de facto závislé, mít zákonem dány větší pravomoci při schvalování využití těchto zdrojů, aby někdo, kdo k danému místu nemá žádný vztah, nemohl nadřazovat svůj zisk a prospěch na úkor života lidí, kteří zde žijí? 

Reklama

A pivovar? Pozemky zakoupil legálně, tedy podle českého práva stejně legálně čerpá vodu. Komu patří ta voda? Má výrobce piva morální právo fatálně připravit jednu vesnici o vodní zdroje? Koho zajímá morální právo?  Nikoho. Pivovar předkládá vlastní testy, které prý na úbytek vody v celé oblasti vliv nemají. Lidem v obci nezbylo nic jiného než založit občanské sdružení, aby se mohli stát adekvátním partnerem při jednáních ohledně vlastní vody. Zástupci pivovaru zatím se sdružením odmítají komunikovat. A tak sháníme peníze a pravidelně měříme vodu ve studních, abychom získali hmatatelné důkazy o jejích ztrátách, které budou muset vzít na vědomí i představitelé majestátního podniku. Fatální úbytek vody se může ukázat až za několik let. Pak už může být pozdě. A my bychom se neradi dočkali toho, že ta opravdová křivoklátská voda bude nakonec jen v těch lahváčích.